Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır? Videolu Anlatım
Anestezili Vakumlu Kürtaj
Hafta içi ve Hafta sonu
7/24 Bilgi ve Randevu
İstanbul İçi Anlaşmalı Klinik ve Hastaneler
Kürtaj Bilgi Gizliliği
Kürtaj nedir? olarak halk arasında istenmeyen gebeliğin rahim içindeki ceninin ya da fetüsün tıbbi müdahale ile tahliye edilmesiyle gebeliğin sonlandırılmasına kürtaj yada küretaj denir.
Düşük sonrası rahim içindeki kalıntıların temizlenmesi, düzensiz regl kanamaları durumunda rahim duvarından biyopsi alınması işlemleri de kürtaj başlığındadır.
Aşırı ya da düzensiz regl kanamalarında yapılan kürtaj işlemi, bir yandan tanı niteliği taşırken, bir yandan da tedavi etkisine sahiptir.
Çünkü yapılan işlem sonrası kalıntıların temizlenmesi sebebiyle adet işlevinde düzelme görülür.
Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır? hakkında kısa youtube videomuzu izleyebilirsiniz.
Kürtaj Nedir? Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj olmaya karar verdikten sonra kliniğimizde yaptığımız değerlendirme ve ultrasonografi sonrasında işlem ya aynı gün ya da belirlenen başka bir günde hastane koşullarında gerçekleştirilir. İşlem için 5 saatlik bir açlık ve susuzluk süresi esastır.
Kürtaj olmaya karar verdikten sonra kliniğimizde yaptığımız değerlendirme ve ultrasonografi sonrasında işlem ya aynı gün ya da belirlenen başka bir günde hastane koşullarında gerçekleştirilir. İşlem için 5 saatlik bir açlık ve susuzluk süresi esastır.
Anestezi doktoru tarafından verilen genel anestezi sonrasında (burada uygulanan genel anestezi hafif bir anestezidir ve büyük ameliyatlar için uygulanan anesteziye göre daha çok derin uyku şeklinde de tarif edilebilir) işlem vakum yöntemiyle yapılır ve ortalama 5 dakika sürer.
Kliniğimize başvuran hastalarımızda kürtaj işlemi esnasında aşağıdaki aşamalardan geçilir:
Randevu alınması
İstenmeyen gebelik sorununuz için değerlendirme öncesi randevu almanız gerekmektedir. Bu randevuda muayene yapılacak ve size işlemle ilgili ayrıntılı bilgiler verilerek aklınızdaki tüm sorulara yanıt verilecektir.
Muayene ve bilgilendirme
Muayenehanemizde yapılan ultrasonografi değerlendirmesi ile gebelik haftanız teyid edildikten sonra işlemle ilgili ayrıntılı bilgi verilecek ve işlem için hastane randevu zamanı kararlaştırılacaktır. İşlemin aynı gün olmasını istiyorsanız günün son saatlerine randevu alınız ve 5 saatlik açlık ve susuzluk sürenizi bu muayene randevusundan bir-iki saat sonrasına denk gelecek şekilde ayarlayınız.
Hastanede yapılan işlemler
Hastaneye gittiğinizde resepsiyon bölümünden kaydınızı yaptırdıktan sonra odanıza alınacaksınız. Burada gerekli işlemleri takiben müdahale odasına alınacak, anestezi doktorunun verdiği hafif anestezi sonrasında DOKTORUMUZ tarafından vakum ile kürtaj işleminiz uygulanacaktır.
Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler
Kürtaj işlemi için hastanın kürtaj ameliyatından 4-5 saat öncesine kadar aç ve susuz kalması gerekmektedir. 4-5 saat boyunca aç ve susuz kalma gerekliliği, kürtaj ameliyatına özel bir durum olmayıp, genel anestezi sebebiyledir.
Burada bahsettiğimiz genel anestezi, diğer ameliyatlarda uygulanan uzun ve ağır bir anestezi gibi değildir. Sedasyon anestezi dediğimiz çok hafif bir uyku halidir.
Ameliyatlardaki genel anesteziden farklıdır, çok düşük dozda ilaç verilmektedir ve hasta, kürtaj operasyonundan 5 dakika sonra gözlerini açıp, kendilerine gelmektedirler.
Kürtaj İşleminin Süresi Ne Kadardır?
Kürtaj süresi sanıldığı üzere uzun süren bir operasyon değildir. Kürtaj öncesi jinekolojik muayene (transvajinal ultrason ve tahliller) ve anestezi kaynaklı uyanma süreleri dışında kürtaj işlemi (kürtaj ameliyatı) ortalama 5-15 dakika arası sürmektedir.
Kürtaj İşlemi Sonrası
Kürtaj ameliyatından sonra; hasta 30-60 dakika arası dinlendirilir. İşlem genel anestezi ile yapılmış ise; normal genel anestezi uygulamasından kaynaklı toparlanma süresi kürtajda da geçerli olacaktır.
Kürtaj sonrası; anesteziye bağlı olarak mide bulantısı, halsizlik, bilinçsel eksiklik, sersemlik gibi durumların görülmesi normaldir. Anestezi kaynaklı bu bulguların yanı sıra; kasık bölgesinde hafif-orta derecede ağrı ve kanama da görülebilir.
1-1.5 saat sonra bu bulgular azalacaktır. 1-2 haftaya kadar ufak tefek lekelenmeler görülebilir.
Kadın doğum uzmanı doktoru tarafından hastaya dikkat etmesi gerekenler ve kullanması gereken ilaçlar anlatılır.
Kürtaj işlemi sonrası, adet sancısına benzer ağrıların olması normal bir durumdur. Ancak yine de ağrıların yüksek rahatsızlık verici duruma gelmesi, ya da çok uzun sürmesi durumlarında mutlaka hekiminize başvurunuz.
Yasal Kürtaj Nedir?
Bebek aldırma (çocuk aldırma) amaçlı yapılacak olan kürtaj, yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar yapılabilir. Hamilelik süresi, son adet kanaması baz alınarak hesaplanmaktadır ve ilişki tarihinden itibaren geçen süreden ortalama 2 hafta uzundur.
10 haftalık süre 2.5 aya tekabül etmektedir. Bebekte bir anomali olması, rahim içinde ölmesi ya da gebeliğin devam etmesinin anne sağlığını tehlikeye atması gibi durumlar söz konusu ise, 10 haftadan daha uzun gebeliklerde yasal kürtaj süresi aşıldığından, ancak heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir.
Kürtajı Nerede Yaptırabilirim?
Kürtaj işleminin mutlaka ve mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru tarafından, steril ortamlarda yapılması gerekmektedir.
Kürtaj yapan klinikte, Hijyen-Sterilizasyon en önemli husustur. Kullanılan aletlerin hastaya özel ve tek kullanımlık olmalıdır. Öncesinde detaylı bir muayene, sonrasında ise ilaçların düzenli kullanılması ve doktor takibi gerekmektedir.
Kızlık Zarı Bozulmadan Kürtaj nasıl Yapılır?
Kızlık zarı bozulmadan kürtaj konusundan bahsedebilmek için, öncelikle kızlık zarı bozulmadan gebe kalma durumu söz konusu olmalıdır. Bu durum çok sık görülmese de, esnek kızlık zarına sahip kişilerde ya da spermlerin dış genital organdan içeriye hareketiyle, yani penisin zara temas etmediği cinsel ilişki durumlarında rastlanabilmektedir.
Kürtaj esnasında spekulum adı verilen alet vajinaya yerleştirilir. Bu sebeple beklenen durum, kızlık zarının bozulmasıdır. Esnek kızlık zarına sahip kişilerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj durumu mümkün olabilmektedir.
Ancak bu durumun, kürtaj yapan doktor tarafından önceden taahhüt edilmesi söz konusu olamaz. Kürtajdan sonra kızlık zarı dikimi yapılmasında ise herhangi bir sakınca / engel yoktur.
Kürtaj Olmak İçin İzin Gerekir mi?
Hayır. 18 yaşından büyük bekar bir kadının kürtaj olmak için izin almasına ihtiyaç yoktur. Evli kadınlarda ise eş onayı gerekmektedir.
Evli Olmayan Bir Kadın Kürtaj Olabilir mi?
Yasal ya da tıbbi olarak, bekar kişilerin kürtaj olmasında bir sakınca yoktur.
Kaç Kere Kürtaj Olunabilir?
Bu konuda teknik bir kısıt söz konusu değildir. Ancak bu ifadeden çok sayıda kürtaj olmanın bir zararı olmadığı çıkarımı yapılmamalıdır. Kürtajın ancak tıbbi bir gereksinim sebebiyle yapılan cerrahi bir müdahale olduğu, bir doğum kontrol yöntemi olmadığı kesinlikle unutulmamalıdır. Ayrıca birden fazla kere yapılan mükerrer çok sayıda kürtaj işlemlerinde yapışıklık ve sonraki gebeliklerde dış gebelik risklerinde artış söz konusu olabilir.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki
İşlemden sonraki ilk 14 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kanamanın bu süre içerisinde durmaması halinde 14 günlük süre geçmiş olsa da cinsel ilişkiye girilmemeli ve mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Cinsel ilişkiye girmek için beklenen süre geçtikten sonra; doktorunuzun cinsel ilişkide korunma tavsiyesi oldu ise mutlaka bu talimatlara uyunuz.
Kürtaj Yapıldığı Anlaşılır mı?
Kürtaj yaptıran kişinin kürtaj olduğunun anlaşılması söz konusu değildir.
Kürtaj Sonrası Hamilelik Olur mu?
Kürtaj sonrası gebe kalma konusunda, yapılan kürtaj işleminden dolayı bir engel yoktur. İşlem sonrası ilk adet görülmeden bile hamile kalma durumları görülmektedir. Ancak rahimin kendini toparlaması ve sağlıklı bir hamilelik adına, doktorunuzun size önerdiği süre kadar beklemek gerekir.
İlk gebeliğinde kürtaj olan kişilerin, bir daha gebe kalamayacağı şeklinde yanlış bir kanı vardır. İlk kürtajdan sonra da tekrar hamile kalma konusunda, yapılan kürtaj işleminden kaynaklanan bir engel söz konusu değildir.
Yani kürtaj sonrası kısırlık gibi bir durum söz konusu değildir. Tabi kürtaj işleminin doğru kişilerce ve doğru koşullarda yapılması ve kürtaj sonrası antibiyotik ilaçların tam kullanılması ve kontrollere zamanında gelinmiş olması kürtaj sonrası sağlıklı hamilelik için oldukça önemlidir.
Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?
Hastanın özel durumuna bağlı olarak değişebilmekle beraber, kürtajdan sonra ortalamada 20-40 gün arası bir süre sonra adet görülmeye başlanır. Tekrar hamile kalma konusu için; vücudun toparlanması adına 2 adet döneminin sağlıklı bir şekilde geçmesi, yani işlemden sonra ortalama 2.5-3 ay beklenmesi tavsiye edilir.
Kimi hastalarda molar gebelik gibi durumlarda 12 aya kadar bir süre cinsel ilişkiye girerken korunulması gerekebilmektedir. Hastanın gebelik kararı alması durumunda bir jinekolojik muayene ve devamında hekimin uygun görmesiyle ve folik asit takviyesi ile gebelik sürecine başlanması tavsiye edilir.
Adetim gecikti gebelik konusunda emin değilim ne yapmalıyım?
1-2 gün adet gecikmesi olduysanız eczaneden alacağınız idrar testleri gebelik tespiti için yeterli olabilmektedir. Şüpheli durumlarda kan testi daha güvenilir sonuç vermektedir.
Hamilelik şüpheniz var ve danışmak istemeniz halinde 0539 618 20 90 nolu telefon numaramıza whatsapp üzerinden idrar – kan testi sonucunuzu yada resmini atarak kliniğimizden ücretsiz hamilelik bilginizi alabilirsiniz.
Kürtaj işleminden önce ultrason muayenesi gereklimi?
Vakum yöntemi ile kürtaj işlemi öncesi gebeliğinizin dış gebelik olmadığının mutlaka ultrason ile bakılarak anlaşılması gerekmektedir.
Kürtaj gizlilik hakları nelerdir?
Kürtaj için iletişime geçen hastalarımızın kişisel bilgileri yasalar gereği gizli tutulmaktadır. İstanbul’da yer alan anlaşmalı özel hastane kliniklerimizde gerçekleştireceğimiz kürtaj operasyonları kliniğimizdeki kişisel bilgileri ve hamilelik aşamasındaki bütün prosedürler kliniğimiz bünyesinde kalarak, yasalar çerçevesinde herhangi bir kişi ya da kuruma bildirilmemektedir.
Kürtaj olduğumuz belli olur mu?
Hayır belli olmayacaktır. Gebeliği sonlandırma operasyonu için kliniğimize başvuran hastalarımızın genel kaygılarından biri kürtaj olduklarının belli olup olmamasıdır.
Gelişen teknolojiyle birlikte, kürtaj işlemi ameliyat yöntemleriyle değil, vakum yöntemiyle ağrısız yapılmaktadır. Vakum yöntemiyle yapılan gebeliğin sonlandırılması işlemi, hastanın kürtaj olduğunu belli edebilecek bir iz bırakmamaktadır.
Kürtaj işleminde ağrı duyulur mu?
Anestezi altında yapılan vakum kürtaj işlemlerimizde hastalarımız herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
Yabancı pasaportum var kürtaj olabilir miyim?
Evet olabilirsiniz. Kürtaj için Pasaport bilgileriniz yeterli
Vakum yöntemi kürtaj için seçim?
İstanbul ve diğer illerden Kürtaj hastane ve fiyatları için bilgi almaya başladıysanız, kliniğin tecrübesini, doktorlarını ve güvenirliliğini incelemeniz kürtaj sonrası sağlığınız için önemli bir yer tutmaktadır.
Kürtaj işleminden sonra kanama ne kadar olur?
Vakum yöntemi ile kürtaj işleminden sonra ilk 7-10 gün aralığında adet kanamasından daha az kanama olması normaldir.
Vakum yöntemi kürtaj güvenilir mi?
Evet en güvenilir yöntemdir. Gelişen teknoloji ile birlikte Vakum yöntemi kürtaj ilerleyen yıllarda hastalarımızın tekrar hamile kalma süreçlerinde risk yaratmadığı için en güvenilir kürtaj yöntemidir.
Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kürtaj evresi ve kürtaj sonrası hastanın dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri doktorunuzla olan randevularınızı kaçırmamanız ve doktorunuzun söylediklerini birebir uygulamanızdır. Kürtaj sonrası 1 hafta süreyle kontrollere gelmeniz gerekmektedir. Kliniğimizde bulunan kadın doğum uzmanları sizleri yönlendirecek ve sağlıklı bir kürtaj geçirmenizi sağlayacaktır.
Kürtaj ilacı nedir? Düşük ilacı nedir?
Ülkemizde yasal olarak kullanılabilen bir ilaç yoktur.
Kürtaj işleminden sonra ne zaman adet görürüm?
Vakum yöntemi ile kürtaj işleminden sonraki 40 gün içerisinde adet olacaksınız.
Kürtaj sonrası hamile kalınır mı?
Evet kalınabilir. Vakum yöntemi Kürtaj operasyonu tekrar hamile kalabileceğiniz, en güvenilir kürtaj yönetimidir. Hastanın sağlıklı bir rahmi ve doğurganlığı olmaya devam edecektir. Bunun için steril bir ortamda, profesyonel uzmanlar tarafından yapılan kürtaj uygulaması önemli bir yer tutmaktadır.
Kürtajdan kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Kanama bittikten sonra ilişkiye girilebilir. Genel yaklaşım gereği hastalarımıza en az 1 hafta ilişki önermiyoruz.
İstanbul dışından gelsem aynı gün içerisinde vakum yöntemi kürtaj olabilir miyim?
Evet aynı gün içerisinde İstanbul dışından da gelecek hastalarımızın vakum kürtaj işlemi gerçekleştirilerek gerekli kontroller eşliğinde taburcu olmaktadırlar.
İstanbul dışından gelmek için nasıl bilgi ve randevu alabilirim?
Kürtaj işleminizin güvenilir ve sağlıklı olabilmesi için doktorlarımızdan 0539 618 20 90 nolu telefondan ve whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Kürtaj İçin En Uygun Hafta Ne Zaman?
10 hafta altı yasal tahliye zamanı olsa da en ideal zaman 5-7 hafta gebelik dönemi; yani adet gecikmesinin 1 hafta-3 hafta sonrasıdır. Kürtaj yapan doktorun görüş ve teşhisi de önemlidir.
Vakumla Kürtaj Nedir? – Vakum Aspirasyon Kürtaj
Vakum kürtaj da, karmen ya da karmen kanülü adı verilen, çeşitli kalınlıkta plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilmesi ve sonrasında ters basınç ile aspirasyon yapılması ile rahim içi boşaltılır. Karmen kanüllerinin farklı gebelik boyutlarına ve şekillerine özelleşmiş çeşitli formları vardır.
Kullanılan kanüller, steril ve tek kullanımlıktır (disposable). Bu yönteme vakum yöntemi kürtaj veya vakumla aspirasyon adı da verilmektedir. Çocuk aldırmada en sık kullanılan yöntemlerdendir.
Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?
Vakum kürtaj için öncelikle tam jinekolojik muayene yapılır, transvajinal ultrasonografi çekilir, hastanın hikayesi dinlenir. Daha sonra uygulanacak anestezi tipi kararlaştırılır.
Anestezi yapılmadan vakum kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Hasta Lithotomi pozisyonunda (iki bacak yana ve hafif yukarı doğru açık) jinekolojik masaya uzanır. Eğer genel anesteziye engel teşkil eden özel bir durum söz konusu değilse, genellikle sedasyon adı verilen genel anestezi tipi tercih edilir.
Sedasyon, hastanın damar yolundan verilen ilaçlarla uyutulması işlemidir. Sedasyonun diğer genel anestezi tipi olan narkozdan farkı, narkozda hastaya solunum yoluyla verilen bayıltıcı gazın verilmemesidir. Sedasyon yapılan hasta, işlem sırasında ağrı / acı hissetmez.
Uyutularak kürtaja bir alternatif olarak, lokal anestezi ile işlem yapılabilir. Lokal anestezide hasta adet sancısına benzer bir acı hissedebilir.
Lokal anestezi yapılacaksa, spekulum adı verilen muayene aleti vajene yerleştirilir. Spekulum yerleştirildikten sonra rahim ağzında belirli bölgelere lokal anestezi ilacı enjekte edilir.
Vakum kürtajda, anestezi sonrası döl yolu adı verilen vajina içindeki kısım özel solüsyonlarla temizlenir. Bu işlemin amacı, enfeksiyon riskini minimize etmektir.
Daha sonra rahim içine ulaşılabilmesi için; tenekulum adı verilen araçla rahim ağzı tutturulur. Vakumla kürtaj için karman kanüllerinin yerleştirilmesi kısmına geçilir. Önce gebelik kesesinin bozulması için 4 mm çapındaki en küçük karman kanülü rahim içine yerleştirilir ve rahim içinde hareket ettirilir.
Karman kanülünün dışarıdaki ucuna ters basınç oluşturmak amacıyla plastik enjektör takılır. Vakum aspirasyon denilen bu negatif basınç işlemi için enjektör yerine, elektrikli özel cihazlarda son yıllarda kullanıma girmiştir. 4mm’lik kanül vasıtasıyla gebelik materyalinin bir kısmı enjektöre dolar.
Daha sonra daha büyük kanüllerle işlem tekrarlanarak gebelik materyalinin tamamının tahliyesi sağlanır. Hastalardan patoloji de gönderilir. Karman kanülleri tek kullanımlık (disposable) plastik araçlardır.
Bazı durumlarda (özellikle geç gebelik hallerinde) karmen kanülü ile aspirasyon işleminden sonra küretle kazıma (kürtaj) işlemi de gebelik materyalinin tamamının tahliyesi için gerekli görülebilir.
Uzman Doktorunuz Tarafından Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler
Kürtaj işlemi öncesi, kürtaj yapan doktorun tam jinekolojik muayene ve transvajinal ultrasonografi yapması gerekmektedir. Rahimin yapısı incelenir, kürtaja engel ya da zorluk teşkil edebilecek anomaliler tespit edilir. Kist, miyom gibi anormal durumlar varsa belirlenir ve genel değerlendirme yapılır.
Bu tetkik ve değerlendirmelerin yanı sıra, hastanın kararlığının doğru algılanması ve sağlıklılığı yönünde genel psikolojik durumunun tespiti de önemlidir.
Hastanın psikolojik durumunda instabilite (dengesizlik) ya da dikkat çeken başka bir durum gözlenirse, kadın doğum uzmanı doktorunun mutlaka bir psikiyatri uzmanından konsültasyon istemesi ve işlemi bekletmesi gerekir.
İsteğe bağlı yasal kürtaj olacak olan hastalara, son defa düşünmelerini ve net son kararı olup olmadığını sorulur. Net kararı olanlara da saygı duyulup, işlemle ilgili her türlü ayrıntıyı anlatıp o şekilde kürtaj işlemine alınır.
Kürtaj yasak mı?
Türkiye’de kürtaj 1983 yılında yasallaşmıştır.
Yasaya göre 18 yaşını doldurmuş her kadın, gebelik 10. haftasını doldurmamış ise kürtaj yaptırabilir.
Bekarsa işlem için kimsenin onayı gerekmez. Yabancı pasaport sahibi kadınlarda kürtaj olabilir.
Kürtaj E-devlet’te çıkar mı?
Kürtaj yaptırmak isteyenler tarafından en çok sorulan sorulara bakıldığında; kürtaj e-devlette çıkar mı, kürtaj kayıtlara geçer mi, kürtaj sağlık ocağına bildirilir mi gibi kürtaj gizliliği konusunda çekinceler görülmektedir.
Klinik ve hastanemizde gizlilik konusunda endişe etmeden gizli kürtaj hizmeti alabilirsiniz.
Gizliliğe önem veren Kliniklerimizde kürtaj yaptırdığınızın bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmamakta, bağlı olduğunuz sağlık ocağına, ailenize veya herhangi bir bireye bilgi verilmemektedir.
Merkezimize başvurunuz ve tedaviniz de dahil olmak üzere size ait tüm bilgiler yasal haklarınız kapsamında (TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998,23420 ) tümüyle gizli tutulmaktadır.
Üçüncü kişilere hastalığınız ve tedaviniz hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.
Kürtaj İçin Yaş Sınırı var mı?
18 yaşından büyük kadınlar tek başına küretaj kararı verebilir. Yaşı küçük hamilelerde anne-baba onayı ve savcılık izni gerekir.
Tecavüz vb. sosyal olaylarda mahkeme onayı gerekir.
Anne hayatı-sağlığı tehlikedeyse veya bebekte gelişimsel anormallik-bozukluk saptandıysa doktor heyet raporuyla geç dönem (10. haftadan sonra) kürtaj gerçekleştirilebilir.
Bu yazımızda istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için uygulanan kürtaj operasyonlarının yasal boyutları ve kürtaj gizliliği hakkında bilgiler vereceğiz.
Ülkemizde kürtaj konusunda sosyal medya gibi kanallarda kürtaj hakkında bilgi arayan kişilerin karşısına kürtajın yasal olmadığı konusunda bazı yanlış bilgiler çıkmaktadır.
Bu bilgi kirliliğine maruz kalan kişiler kürtaj yasal mı, kürtaj yasak mı soruları ile sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır.
Türkiye’de kürtaj tamamen yasaldır ve hastaneler tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Yalnız kürtajın uygulama kısmına geçildiğinde bazı yasal kısıtlamalar getirilmiştir.
Kürtaj için anne – babanın onayı gerekir mi?
18 yaş üzeri kadınların kürtaj yaptırması için kimsenin onayına ihtiyaç yoktur.
Evlilik dışı kürtaj yasal mı?
Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
10 hafta üzeri kürtaj yasal mı?
Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
Etiketler
İçindekiler
Toggle