Anestezi ile kürtaj nedir? Nasıl Yapılır? Videolu
Anestezili Vakumlu Kürtaj
Hafta içi ve Hafta sonu
7/24 Bilgi ve Randevu
İstanbul İçi Anlaşmalı Klinik ve Hastaneler
Kürtaj Bilgi Gizliliği
Anestezi ile kürtaj nedir?
Yaşamında ilk defa kürtaj olacak kadınlar işlemin nasıl yapıldığını bilemedikleri için büyük korku yaşarlar. Bazı kadınlar daha önceden bu tür bir operasyon geçirmiş arkadaşlarından duydukları sayesinde konu hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bu bölümde Anestezi ile kürtaj nasıl olur ayrıntıları ile anlatılmaktadır.
Genel anestezi ile kürtaj işlemi nasıl yapılır?
Genel anestezi ile kürtaj yapılma işleminde genellikle kol üzerinden veya uygun damar bulunamazsa el üzerinden branül denilen damar yolu açmaya yarayan tıbbi materyal ile yapılır. Açılan bu damar yolundan genel anestezi için kullanılan ilaçlar size 10 veya 15 dakikalık anestezi sağlar. Kürtaj işlemini görmez ve ağrı duymazsınız. 15 dakika istirahat edip yürüyerek gidersiniz. Kürtaj sonrası günlük aktivitelerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Kürtaj işleminde anestezi altında vakum kürtaj yapılma yöntemi; kürtaj olmak isteyen kişi en az 4 veya 6 saat aç ve su içmeden yani oruç tutar gibi gelmelidir. Kürtaj öncesi tuvalete giderek mesane yani idrar torbasını boşaltır.
Kişi jinekolojik masaya alınır. Uygun steril koşullar sağlanır. Genel anestezi uygulanacaksa kol veya el üzerinden damar yolu açılır. Anestezi ilaçları branül denilen aletin musluğundan verilir. Jinekolojik masada yatan hastaya spekulum denilen alet vajinaya konulur biraz açılır sabitlenir. Rahim ağzı denilen cervix görülmesi sağlanır. Vajina temizliği baticon betadine ile yapılarak steril ortam oluşturulur. Tek dişli tenekulum adı verilen alet ile cerviks rahim ağzına tutulur.
Kürtaj işleminde vakum kürtaj tekniği uygulayarak kazıma işlemi yapılmaz. Böylece ileride tekrar gebe kalmanız engelleyecek yapışıklıklar oluşması önlenir.
Kürtaj işlemi yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Gebelik haftası ve daha önce sezeryan doğum yapmış olmaya bağlı veya ilk gebelik olmasına bağlı bu süre değişebilir.
Kliniğimizden Hemen Şimdi Anestezi ile Kürtaj Fiyat Bilgisi ve Randevusu Alabilirsiniz.
Kürtaj nasıl yapılır ve Anestezi ile kürtaj fiyatları hakkında kısa youtube videomuzu izleyebilirsiniz.
Anestezi ile Kürtaj İşleminde Ağrı Duyulur mu?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Ağrı hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz. Anestezi ile kürtaj işleminde uygulanan anestezi 5 dakika süreli kısa etkili sedasyon – genel anestezi durumudur.
Anestezi altında yapılan kürtaj işleminde ağrı kesinlikle hissedilmez.
Kürtaj işlemi için hastanın kürtaj ameliyatından 4-5 saat öncesine kadar aç ve susuz kalması gerekmektedir. 4-5 saat boyunca aç ve susuz kalma gerekliliği, kürtaj ameliyatına özel bir durum olmayıp, genel anestezi sebebiyledir.
Burada bahsettiğimiz genel anestezi, diğer ameliyatlarda uygulanan uzun ve ağır bir anestezi gibi değildir. Sedasyon anestezi dediğimiz çok hafif bir uyku halidir.
Ameliyatlardaki genel anesteziden farklıdır, çok düşük dozda ilaç verilmektedir ve hasta, kürtaj operasyonundan 5 dakika sonra gözlerini açıp, kendilerine gelmektedirler.
Anestezi ile Kürtaj İşlemi Ağrılı mı?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Kürtaj İşlemi Ağrılı mı? hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz.
Kürtaj işlemi, gebeliğin sonlandırılması amacı ile yapılan cerrahi operasyonlardır. Kürtaj bazen isteye bağlı olarak, bazen de sağlıksal bir zorunluluk olarak uygulanır. Kürtaj olmayı düşünen kişiler, uygulama öncesi kürtaj işlemi ağrılı mıdır diye araştırma yapmaktadır. Bu sorunun cevabı kesin olarak şudur; her ne sebepten dolayı kürtaj işlemi uygulanırsa uygulansın genellikle ağrısız olarak gerçekleştirilmektedir. Çünkü hastaya anestezi altında işlem uygulanır.
Kürtaj uygulamaları iki farklı anestezi altında uygulanır. Bunlar; genel anestezi ve lokal anestezidir. Genellikle, kürtaj işleminde hangi anestezi türünün tercih edileceği uzman doktorlar tarafından kararlaştırılmaktadır. Çünkü bu cerrahi işlemde, hangi anestezi türünün tercih edileceği direkt olarak gebeliğin durumuna, gebeliğin yerleşimine ve gebeliğin kaçıncı haftada olduğu ile bağlantılıdır. Gebeliklerin sonlandırılması işlemi yasal olarak sınırlandırılmıştır ve yalnızca gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj işlemi yapılabilmektedir.
Sağlıksal açıdan gerekli durumlarda, yasalar çerçevesinde bu süre aşılabilmektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde yani ilk haftalarında gerçekleştirilen kürtaj işlemi genel olarak lokal anestezi ile yani bölgesel uyuşturma ile gerçekleştirilmektedir. Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde yani 9. ya da 10. haftalarında genel anestezi altında gebelik sonlandırılmaktadır. Çünkü bu haftalarda bebek gelişimi başlamıştır ve bu haftalarda lokal anestezi ile kürtaj yapılması ağrıların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Anestezi ile Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer? hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz.
Kürtaj, sanılanın aksine uzun süren bir işlem değil. Bir tür cerrahi operasyon olmasına rağmen kürtaj kaç saat sürer sorusunun cevabı yaklaşık 10 – 15 dakika olarak karşımıza çıkıyor. Operasyon sırasında beklenmedik bir durum yaşanırsa, süre biraz daha uzayabiliyor. İşlem sonrasında hastanın günlük hayatına dönmesi oldukça kısa sürüyor. Birkaç gün içerisinde herhangi bir ağrı ya da acı kalmıyor. Ancak, bu işlemin yaratacağı psikolojik etkilerin dikkatlice düşünülmesi gerekiyor. İşlem öncesinde hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanıyor. Anestezinin türüne doktor karar veriyor.
Narkozlu Kürtaj Nasıl Yapılır?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Kürtaj Nasıl Yapılır? hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz.
Kürtaj uygulaması öncesinde ilk olarak hastaya jinekolojik muayene yapılır ve durum değerlendirmesi yapılır. Eğer gebenin, kürtaj olmaya engel bir durumu yok ise, yasal süreler içerisinde ise kürtaj planlaması uzman jinekolog tarafından yapılır.
Kürtaj işlemi eğer genel anestezi ile yapılacaksa, durum hakkındaki ön bilgi hastaya verilir ve hasta bilgilendirmesi gerçekleştirilir. Sonrasında kürtaj işlemine geçilir.
Kürtaj işlemi için hasta steril olan, operasyonun gerçekleştirileceği yere alınır ve damar yolu açılır. Ardından, damar yolundan hastaya ilaç verilir ve hasta uyutulur. Eğer hastaya genel anestezi değil; lokal anestezi yapılacaksa bölgesel uyuşturma yapılır. Kürtaj işlemlerinde, duyulacak tek acı; damar yolu açarken hissedilen iğnenin acısıdır. Bunun dışında hasta, başka herhangi bir acı hissetmemektedir ve kürtaj işlemi çok kısa bir süre içerisinde acı hissi vermeden tamamlanmaktadır.
Hastanın uyutulmasından ya da bölgesel olarak uyuşturulmasından sonra, spekulum adlı bir alet yardımı ile hastanın vajeni açılır; rahim ağzının net olarak görülmesi sağlanır. Ardından, hastanın vajeni temizlenir. Bu temizlik esnasında antiseptik özellikteki ürünler kullanılır. Daha sonra, teneculum isimli bir alet ile hastanın rahim ağzı çekilir ve rahimde düzlük sağlanır.
Böylelikle kürtaj işlemi için yani gebeliğin sonlandırılması için gerekli olan şartlar sağlanmış olur. Bu aşamada, buji adı verilen çubuk ile rahim ağzı genişletilir ve vakum enjektör ile gebelik sonlandırılır. Vakum enjektör yardımı ile dışarıya alınan gebelik materyali ile hastanın gebeliği son bulmuş olur.
Kürtaj işlemi, oldukça kısa sürede sonlandırılan bir işlemdir. Yaklaşık olarak 10 ya da 15 dakika içerisinde uygulama tamamlanmaktadır. Eğer hasta genel anestezi altında kürtaj oldu ise işlem sonrasında uyandırılır ve çoğu zaman yatış gerektirmeden taburcu edilir.
Anestezi ile Kürtaj İşlemi Nerede Gerçekleştirilir?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Kürtaj İşlemi Nerede Gerçekleştirilir? hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz. Kürtaj işlemi kısa süreli bir işlem olmasına karşılık son derece önemlidir. Bunun için gerçekleştirilecek olan kurum ve yapacak olan doktorun seçiminde dikkatli davranmak gerekir. Kürtaj sadece yasal olarak yetkisi olan hastane ve kliniklerde yetkili doktor ve personel tarafından yapılabilir. Aksi durumda hastanın sağlığını tehlikeye atan bir durum oluşması kaçınılmaz bir hal alır.
Bundan dolayı kürtaj için seçeceğiniz hastanenin yasal olarak bu işlem izninin olduğundan ve hijyenik bir operasyon ortamı sunduğundan emin olmanız son derece önemlidir. Operasyon sonrasında ve sırasında sorunlar oluşmasını engellemiş olursunuz. Kürtaj nerede yapılır sorusunun cevabı donanımlı ve yasal hastaneler – tıp merkezleri olarak verilebilir.
Anestezi ile Kürtaj Sonrası Kanama Süresi ve Miktarı?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Kanama hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz. Kürtaj sonrası, bir hafta boyunca devam eden az miktardaki kanamalar normal sayılmaktadır ve herhangi bir müdahale gerektirmez. Çünkü bu kanamalar günden güne azalacak ve kendiliğinden son bulacaktır. Az miktarda lekelenmeler ile birlikte, pıhtı şeklinde kanamaların da yaşanması normaldir fakat kanamaların gittikçe arttığı durumlarda uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Hamileliğin 10. haftasına kadar yapılmış olan kürtaj işlemlerinde ilk 7 gün damla şeklinde kanamaların görülmesi oldukça normal bir durumdur. Fakat bu bahsi edilen kanama, pıhtı şeklinde olursa ya da parçalı şekilde gerçekleşirse doktora danışılmalıdır. Bazı kürtaj işlemlerinden sonra hiç kanamanın görülmemesi de normaldir. Fakat kürtajdan sonraki 45 gün içerisinde, kadınların mutlaka regl olması gerekmektedir. Eğer regl durumu olmazsa en kısa sürede doktora gidilmelidir. Çünkü kürtaj işlemi gerçekleştirilememiş olabilir.
Kürtaj operasyonunun hemen ardından, günde yaklaşık olarak beş ped harcanmasına neden olabilecek parçalı ve pıhtılı kanamanın olması ve bu söz konusu kanamanın 7 günden fazla sürmesi fetal ve plasental artıkların mevcut olduğunun göstergesidir. Bunun da anlamı şudur ki; kürtaj sonrasında gebeliğe ait materyaller rahim içerisinde kalmıştır. Bu durumda, uzman doktora başvurulmalı ve ultrasonlu muayene gerçekleştirilmelidir. Eğer gebeliğe ait parçaların rahimde kalması durumu var ise tekrardan kürtaj olunması gerekmektedir. Aksi takdirde kanama durmayacaktır.
Kürtaj işleminden sonra klasik olarak; kadınlara ultrasonlu muayene yapılır ve gebeliğe ait tüm parçaların rahim içinden alındığından emin olunur. Eğer bu kontrol yapılmaz ise istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple, mutlaka ultrasonlu görüntüleme yapılmalı ve kürtaj operasyonunun başarılı bir şekilde sonuca ulaştığı teyit edilmelidir. Aksi takdirde, özellikle erken dönem kürtaj işlemlerinin başarıya ulaşamama riski vardır, gebeliğin devam etmesi durumları yaşanabilmektedir.
Kürtaj işlemleri sonrasında, özellikler büyük gebeliklerde yapılan kürtaj operasyonu sonrasında yaklaşık olarak iki ayı bulan regl gecikmeleri normal sayılmaktadır. Bazı zamanlarda, demir aletler ile yapılan yani sharp kürtaj yöntemi ile yapılan operasyonlarda, rahim içi bezlerinin aşırı kanamasına bağlı olarak hiç adet görememe durumları yaşanabilmektedir. Bu duruma; amenore denmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman; kürtaj operasyonu sonrasında 45 gün regl olunmazsa uzman doktora başvurmakta yarar bulunmaktadır.
Anestezi ile Kürtaj İşleminden Sonra Ağrı Olur mu?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Ağrı hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz. Kürtaj işlemi ağrılı mı ? kürtaj uygulamaları, uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Çünkü bu işlem, her ne kadar kısa sürede sonlandırılıyor olsa da ciddi bir cerrahi işlemdir ve uzmanlık gerektirir. İşlem sonrası komplikasyonların gelişmemesi için, ağrı hissinin duyulmaması için merdiven altı diye tabir edilen yerlerden kaçınmalı ve kürtaj işlemini yasal kliniklerde ya da hastanelerde yaptırmak gerekmektedir.
Kürtaj işlemi, işlem sonrası bazı olası zararları bulunan bir cerrahi işlemdir ve bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak, kürtaj sonrasında hastalar ağrı yaşayabilmektedir fakat bu ağrılar kasılmalar şeklindedir ve regl sancısına benzetilmektedir. Bu nedenle, cerrahi operasyon sonrası doktorlar, hastalara ağrı kesici ilaç ile tedavi uygularlar.
Anestezi ile Kürtaj Olmak Sağlığımı Etkiler mi?
Anestezi ile kürtaj nasıl olur yazımızda Kürtaj Olmak hakkında kısa bilgilendirmeye bakabilirsiniz. Kürtaj olan ya da kürtaj olmayı düşünen kadınların en çok sorduğu ve endişelendiği soru; kürtaj olmak sağlığımı etkiler mi? sorusudur. Normal şartlarda, kürtaj bazı riskleri bulunan cerrahi bir operasyondur fakat uzman hekimlerce dikkatli bir şekilde gerçekleştirildiği sürece risklerin gerçekleşmesi oranı oldukça düşüktür ve dolayısı ile kadın sağlığını olumsuz yönde etkilememektedir.
Kürtaj işlemi, gebeliğin sonlandırılması işlemidir fakat bu durum bir doğum kontrol yöntemiymiş gibi algılanmamalıdır. İstenmeyen gebeliklerin yaşanmaması için doğum kontrol önlemleri alınmalıdır. Çünkü her ne kadar az da olsa kürtaj işlemlerinde risk bulunmaktadır. Ve bu işlemler, lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılmaktadır; oldukça ciddi operasyonlardır.
Anestezi ile kürtaj yapan yerler, doktorlar, hastaneler, klinikler neresidir?
Kliniğimizde olduğu gibi gebelik sonlandırılma işlemi gerekli hijyen ve sterilizasyon kurallarını uygulayan muayenehane, özel klinik ve tıp merkezi ve özel hastanelerde uygulanabilir. Kliniğimizden İstanbul kürtaj işlemleriniz konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Anestezi ile kürtaj yapan yerler, doktorlar, hastaneler konusunda kliniğimizde kürtaj alanında uzman kadın doğum uzmanları (Jinekolog) tarafından yapılmaktadır.
Kürtaj işleminde ameliyathanesi olmayan ruhsatsız sağlık kuruluşları sağlık açısından risk oluşturacağından kürtaj işlemi için güvenilir kurumlar tercih edilmelidir.
Kliniğimizde kürtaj öncesi ve sonrası ultrason kontrolleri rahimde parça kalması – dış gebelik ve başarısız kürtaj açısından yapılmaktadır.
Anestezi ile Kürtaj Fiyatları Ne kadar?
Anestezi ile Kürtaj Fiyatları genel olarak ortalama 700 -1000 TL. aralığında başlamaktadır. Kürtaj fiyatları kürtaj işleminin yapıldığı sağlık kuruluşlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Anestezi ile Kürtaj fiyatlarını etkileyen faktörler, birçok tıbbi uygulama gibi, kürtaj yapan doktorun tecrübesi, ünvanı, işlemlerde kullandığı malzemelerin kalitesi ve maliyeti, uyguladığı fiyat politikası gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Kliniğimizden şimdi Anestezi ile kürtaj fiyatları konusunda bilgi ve randevu alabilirsiniz.