Kürtaj Riskleri Nelerdir?
Anestezili Vakumlu Kürtaj
Hafta içi ve Hafta sonu
7/24 Bilgi ve Randevu
İstanbul İçi Anlaşmalı Klinik ve Hastaneler
Kürtaj Bilgi Gizliliği
Kürtaj işleminin riskleri: Hangi amaçla yapılıyor olursa olsun, her cerrahi müdahale kendi içerisinde bazı komplikasyon risklerini barındırıyor. Sıfır riskli bir cerrahi müdahale yoktur. Dolayısıyla istenmeyene gebelikleri sonlandırmak, anne karnında ölen bebeğin tahliye edilmesi, rahimden parça alınması gibi çeşitli amaçlarla gerçekleştirilen kürtaj riskleri de bulunuyor. Kürtaj yaptırmayı düşünen kadınların kürtaj riskleri hakkında mutlaka detaylı bilgi sahibi olması gerekiyor.
Elbette her kürtaj işleminde bu komplikasyonların ortaya çıkacağından söz edilemez Her bünye farklıdır ve her birey için kürtaj riskleri ve gerçekleşme olasılıkları farklı olur. Bununla birlikte gebelik süresinin artması, kürtaj risklerininde artması anlamına gelir. Kürtaj riskleri artıran faktörlerden bir diğeri de kadının yaşıdır. Yaş ilerledikçe, komplikasyonların ortaya çıkma kürtaj riskleri de artış gösterir. Bu noktada doktorun tecrübesinin de büyük önem taşıdığından söz etmek gerekir. Deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirildiğinde kürtaj riskleri daha düşük olur.
Kürtaj hakkında kısa youtube videomuzu izleyebilirsiniz.
Kürtaj İşleminin Riskleri ve Olası Zararları
Öncelikle kürtaj işleminin komplikasyon gelişmemesi durumunda vücuda bir zararının olmadığını belirtmek gerekiyor. Kürtaj yaptırmayı düşünen herkesin mutlaka bilgi sahibi olması gereken kürtaj işleminin riskleri ise hem yapılan cerrahi müdahaleden, hem vücudun yapısından hem de uygulanan anesteziden kaynaklanabiliyor. Kürtaj lokal ya da genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Anesteziden kaynaklanan çeşitli sıkıntılar da kürtaj riskleri arasında yer alır.
Anesteziden kaynaklı risklerin minimum seviyeye çekilmesi için, anestezi uzmanı tarafından hastaya en uygun ilaçlar tercih edilir. Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı anestezi ilaçlarından kaynaklanan kürtaj riskleri arasında yer alıyor. Ancak bunlar geçicidir ve uzun sürmez. Sadece hastanın işlemin gerçekleştiği gün, gündelik yaşantısında bazı sıkıntılara sebebiyet verebilir. Kürtaj sonrasında 45 gün geçmesine karşın adet görmeme de yine risklerden biridir ve bu durumda da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.
Kürtaj riskleri – Rahim Delinmesi (Perforasyon)
Kürtaj riskleri arasında Perforasyon olarak adlandırılan rahim delinmesi çok sık görülmese de son derece önemli olan kürtaj riskleri arasında yer alır. Bu durumda cerrahi operasyon ile rahmin onarılması gerekiyor. Delinmeye sebebiyet veren genellikle vajina girişinden rahim içine sokulan kanül oluyor. Ayrıca kürtajın hatalı şekilde yapılması da bu soruna neden olabilir.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon
Enfeksiyon çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve önem verilmesi gereken kürtaj riskleri arasında yer alır. Vücut ateşinin 38 derecenin üzerine çıkması, kanamanın artması gibi çeşitli şekillerde enfeksiyon şüphesi doğabiliyor. Bu gibi durumlarda rutin kontrol gününü beklemeden hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili bilgi verilmesi durumunda gerekli müdahale yapılacaktır. Enfeksiyon, doktor tarafından belirtilen süre boyunca cinsel ilişki yasağına uyulmaması, reçete edilen antibiyotik ilaçların kullanılmaması ya da kürtajın steril bir ortamda yapılmaması nedeniyle gelişebilen kürtajın riskleri arasında yer alıyor.
Kürtaj riskleri – Kürtaj Sonrası Parça Kalması (Rest Plasenta)
Her ne kadar çok yaygın şekilde ortaya çıkan kürtaj riskleri arasında yer almasa da rahimde parça kalması kürtaj riskleri listesinde yer alıyor. Genellikle kendini kürtaj sonrası kanamanın durmaması şeklinde gösteren bu risk, gebeliğin 6. haftasından önce yapılması ya da 10. haftadan sonra kürtaj yapılması durumunda daha sık görülür. Kimi zaman ağrı ile de kendini belli edebilen rest plasenta durumunda kürtaj işleminin tekrarlanması gerekiyor.
Kürtaj riskleri – Rahim İçi Kan Birikmesi (Hematometra)
Sık görülen kürtaj riskleri arasında olmasa da rahim içerisinde kan birikmesi ile de karşılaşabiliyoruz. Bu durum genellikle rahmin kürtajdan sonra kasılmaması ve dolayısıyla kanın dışarıya çıkamaması nedeniyle gerçekleşir. Böyle durumlarda ciddi seviyede bir ağrı meydana gelir. Ağrı durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Rahim ağzının açılması ve kanın boşaltılması halinde hem hematometra problemi ortadan kalkar hem de yaşanan ağrı kendiliğinden geçer. Kürtajdan sonra hiç kanama olmaması durumunda kürtaj riskleri listesinde yer alan rahim içinde kan birikmesi şüphesi doğmalı ve hasta derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Kürtaj riskleri – Kürtajın Başarısız Olması
Kişinin daha önce geçirdiği bazı ameliyatlar ya da rahimdeki şekil bozuklukları, kürtaj riskleri arasında yer alan, rahim içerisine katater uygulanamaması ve dolayısıyla kürtajın başarısız olması sonucunu doğurabilir. Bu durumda rahim ağzı açılmadığından hastanın anesteziden uyandırılması gerekir. İlaçlar ile rahim ağzının açılması sağlanır ve yeniden kürtaj işlemine başlanır.
Kürtaj riskleri – Rahim içi Yapışıklık Sendromu (Asherman)
Kürtaj riskleri arasında Rahim içi duvarında yapışıklık meydana gelmesi kürtaj riskleri listesinde bulunuyor. Ancak bu sorun vakumlu aspirasyon tekniği uygulandığında çok düşük bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü rahmin olması gerekenden daha fazla kazınması halinde görülen bir durumdur. Rahim filmi ile tanı koyulan bu sendrom yaşandığında farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Kürtaj riskleri – Kürtajda Gebeliğin Sonlandırılamaması
Kürtaj işleminin ardından gebeliğin devam etmesi kürtaj riskleri listesinde karşımıza çıkıyor. Genellikle 6 haftalıktan daha küçük gebeliklerde kürtajın yapılmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Çünkü gebelik kesesi tam olarak oluşmadığı için kesenin vakumlanarak alınması mümkün olmuyor. Dolayısıyla kürtaja rağmen gebelik devam ediyor. Böyle bir durumda tek çözüm kürtajın yeniden yapılmasıdır.
Kürtaj riskleri – Kürtaj Esnasında Rahim Delinmesi
Kürtaj işleminde vakumlu aspirasyon yöntemi tercih edildiğinde kanül adı verilen ucu ince bir aparat kullanılır. Bu aparat rahimin delinmesine sebebiyet verebilir ve kürtaj riskleri arasında yer alan bu durumda farklı bir cerrahi müdahale gerekiyor. Rahim ile birlikte kalın bağırsağın ya da idrar torbasının zarar görmesi de söz konusu olabilir. Elbette kürtaj esnasında zarar gören organların onarılabilmesi için cerrahi müdahale zorunlu oluyor. Ancak rahmin delinmesinin de ender görülen kürtaj riskleri arasında yer aldığını belirtebiliriz.
Kürtaj riskleri – Enfeksiyon ve Kanamalar
En önemli kürtaj riskleri arasında enfeksiyon bulunuyor. Bu cerrahi müdahalenin hijyenik koşullarda yapılmamış olması durumunda ortaya çıkabilen enfeksiyon farklı nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Kürtaj sonrasında doktor tarafından antibiyotik ilaç reçete edilir. Bunun amacı enfeksiyon gelişmesini engellemektir. Ancak hasta tarafından bu ilacın düzenli şekilde kullanılmaması kürtaj riskleri listesinde yer alan enfeksiyon gelişmesi ile sonuçlanabilir.
Aynı zamanda kürtajdan sonra belirli bir süre cinsel ilişki yasağı bulunur. Hastanın bu yasağa uymaması da enfeksiyon gelişmesine sebebiyet verebilir. Doktor tarafından yapılan uyarıların ve yasakların mutlaka ciddiye alınması gerekiyor. Aksi halde kürtaj riskleri daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir ve sorunsuz bir şekilde atlatılabilecek bir kürtaj süreci, oluşan komplikasyonlar nedeniyle sıkıntılı bir sürece dönüşebilir. Enfeksiyon genellikle kendini ilk 5 gün içerisinde belli eder. Yüksek ateş gibi durumlarda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Kürtaj riskleri – Psikolojik Problemler
Her zaman belirttiğimiz gibi kürtaj psikolojik boyutu da olan bir cerrahi müdahaledir. Dolayısıyla kürtaj riskleri konusunda psikolojik risklere de değinmek gerekiyor. En önemli risk depresyon oluyor. Bu durumda hastanın mutlaka kürtaj sonrasında psikolojik destek alması gerekiyor. Gebeliğin sonlandırılmasının sağlık sorunları nedeniyle zorunlu hale gelmediği, kişi tarafından gebeliğin istenmemesi nedeniyle sonlandırıldığı durumlarda da depresyon riski mevcuttur. Bunun yanı sıra suçluluk hissi, pişmanlık gibi çeşitli psikolojik durumlar da ortaya çıkabilir.
Vakumlu kürtaj hakkında yazımızı okuyabilirsiniz
Etiketler
İçindekiler
Toggle